Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar loopmotoriek bij baby’s

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Baby’s van 3 of 4 dagen oud kunnen al een soort looppatroon laten zien, zo blijkt uit onderzoek aan de VU. Dat is een reflex die er al vanaf de geboorte in zit. Centraal in het onderzoek staat het hoe, wanneer en waarom baby’s letterlijk op eigen benen leren staan.
baby-loopmotoriek
(Foto: Pixabay)

Het huidige onderzoek van de onderzoeksgroep richt zich op 2 hoofdlijnen: de 1e is het bestuderen van kinderen die gezond ter wereld komen, hoe ze zich normaal ontwikkelen in hun motoriek en wat er gebeurt wanneer ze ongeveer 1 jaar zijn en beginnen te lopen. De 2e lijn gaat over kinderen die problemen hebben gehad bij de geboorte, met name in het brein, en hoe ze motorische problemen ontwikkelen die zich daartoe verhouden. In de praktijk zijn dat vaak kinderen met cerebrale parese.

Eerste stapjes

Nadia Dominci, verbonden aan de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen, is betrokken bij het onderzoek. “We willen zoveel mogelijk vastleggen”, vertelt Dominci. “Tegelijkertijd heb je ook te maken met een kind. Je moet ze proberen te vermaken, zij moeten het zien als een spelletje. Het is ook een belangrijk aspect van mijn baan om goed contact met de ouders te hebben. En als de baby dan de eerste stappen zet, glijdt de vermoeidheid van alle onderzoekers even weg en zie je de opluchting. Het is fantastisch om die eerste stapjes te kunnen vastleggen.”

Cerebrale parese

Momenteel is het team bezig om data te analyseren. “Daarin zie je dat alles met elkaar in verbinding staat”, zegt Dominci. “Mijn droom is om compleet te begrijpen wat ervoor zorgt dat een baby begint met lopen, wat wij daaraan kunnen bijdragen en hoe we vervolgens een speciale interventie kunnen uitvoeren bij jonge baby’s met bijvoorbeeld cerebrale parese, zodat we ze al jong kunnen helpen om te leren lopen. Ik wil begrijpen wat er dan gebeurt en mijn kennis inzetten om het leven van anderen te verbeteren, dat is mijn drijfveer.”

Voor de bevindingen van het onderzoek, klik hier.

Het VU-onderzoek komt tevens aan bod in Netflix-documentaire ‘First Steps’.

Bron: VakbladVroeg.nl