Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ontwikkeling van nieuwe buitenmeniscusprothese bij knieartrose

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Radboudumc ontvangt samen met andere internationale samenwerkingspartners een financiële (Europese) bijdrage van € 800.000 voor een innovatie gericht op patiënten met knieartrose. Hiermee gaan zij de 1e duurzame meniscusprothese ontwikkelen ter vervanging van de buitenste meniscus.
meniscus-prothese-artrose
Foto: AdobeStock

De betrokken partijen willen een oplossing creëren voor de jarenlange periode van pijn die bij patiënten met knieartrose hebben voordat zij een nieuwe knie krijgen. De nieuwe buitenmeniscusprothese moet gaan dienen als nieuwe schokdemper in de knie, die bot-op-bot contact vermindert en pijn in het kniegewricht doet afnemen.

Buitenste meniscus

Een 1e versie van dit implantaat is gemaakt voor de binnenste meniscus en wordt momenteel na 10 jaar onderzoek getest bij de 1e patiënten. Er ontbreekt echter nog een oplossing voor de buitenste meniscus, terwijl 40 procent van de klachten samenhangen met problemen aan de buitenste meniscus.

Innovatie

De samenwerkingspartners ontvangen € 800.000 als bijdrage aan de totale investering van € 2 miljoen om deze oplossing versneld te ontwikkelen. Het is de bedoeling om de innovatie binnen 2 jaar klaar te hebben voor een klinische studie met patiënten.

Bron: Radboudumc