Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slimme digitale assistent voor vroege opsporing artritis psoriatica

Wetenschappelijk onderzoeker Jolanda Luime van het Erasmus MC werkt samen met internationale onderzoekers aan een digitale assistent voor patiënten met artritis psoriatica. Deze digitale assistent helpt patiënten bij het vroeg opsporen en – op termijn – voorspellen van een mogelijke opvlamming van de ziekte.

Artritis psoriatica is een auto-immuunziekte die ontstekingen aan de huid, gewrichten en pezen veroorzaakt. Het ontwikkelen van een digitale assistent om opvlammende ontstekingen beter te kunnen zien aankomen, is een belangrijke stap om er iets aan te doen. ‘Zo’n digitale assistent kan bijvoorbeeld werken met sensoren die al in mobiele telefoons zitten, maar ook door andere smart devices in te zetten, zoals slimme ringen en slimme horloges’, vertellen Luime en haar mede-onderzoeker Ilja Tchetverikov. ‘Met deze technieken kan toe- of afname van beweging worden gemeten, maar ook toename van de hoeveelheid stress en lichamelijke inspanning.’

Ze hopen uiteindelijk handvatten te kunnen geven aan patiënten. ‘Door de digitale assistent begrijpen mensen de triggers voor de opvlammingen beter. Ze kunnen eerder ingrijpen door tijdelijk minder te bewegen, iets aan hun stress te doen of – als het nodig is – medicatie op te hogen of te veranderen’, licht Luime toe. De wetenschappers onderzoeken ook of artsen de gewrichtsontstekingen straks eerder kunnen voorspellen.

Zodra de onderzoekers de digitale assistent af hebben, wordt die beschikbaar gesteld aan patiënten, zodat zij hem in studieverband kunnen gaan testen. Een eerste prototype is inmiddels klaar.

Bron: Erasmus MC