Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkeerde diagnose bij helft patiënten met Charcot-voet

Charcot neuroartropathie (CN) is een invaliderende aandoening van de voet en enkel die voorkomt bij zo’n 13 procent van de patiënten met diabetes mellitus (DM). Amerikaans literatuuronderzoek laat zien dat bij de helft van de patiënten met een zogeheten Charcot-voet een verkeerde diagnose wordt gesteld. Ook blijkt de gemiddelde tijd tussen het begin van de symptomen tot de definitieve diagnose bijna 85 dagen.
28.09.2021 ÄZ Online - web20211016-eb01 web20200805-ob01 Doctor or physician writing diagnosis and giving a medical prescription to male Patient Usage: Real-online-workflow (2020) Usage: Online (20200805) Usage: Marketing General (20200924) Usage: Book Inside ISBN (20201118) Usage: Online (20210422) Cushing's Hub Usage: Journal Inside __ (20220311) *** Local Caption *** © joyfotoliakid / stock.adobe.com
© joyfotoliakid / stock.adobe.com

In de acute fase presenteert CN zich als een warme, gezwollen voet, met milde vernietiging van bot- en gewrichtsstructuur. Als het onbehandeld blijft, kan dit zich ontwikkelen tot een chronisch stadium met bot- en gewrichtsvernietiging. CN wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd in de acute fase; hierdoor wordt de diagnose meestal pas gesteld als de CN al is gevorderd tot de chronische fase. Door deze vertraging zijn de behandeltrajecten vaak lang en hebben die slechtere resultaten. Het literatuuronderzoek op basis van ruim 80 artikelen zoomt in op de verkeerde diagnose van CN en de tijdlijn voorafgaand aan een juiste diagnose.

De gemiddelde tijd vanaf het begin van de symptomen tot de definitieve diagnose van CN was 84,8 dagen, met een spreiding van 25 dagen tot 203 dagen. Bijna de helft (48 procent) van de patiënten kreeg een verkeerde diagnose van CN. Hiervan werden 99 specifieke verkeerde diagnoses gemeld, waarvan de meestvoorkomende cellulitis, fractuur/verstuiking, diepe veneuze trombose, osteomyelitis, erysipelas en jicht.

De onderzoekers concluderen dat een diagnose van CN moet worden overwogen bij patiënten met DM die perifere neuropathie hebben in combinatie met zwelling van de voet, misvorming, ulceratie of moeite met lopen. Ze hopen dat het onderzoek bewustzijn creëert rondom CN en de frequentie van verkeerde diagnoses, zodat vertraging van behandeling voorkomen kan worden. Verder onderzoek is nodig om beter te verduidelijken waarom CN zo vaak verkeerd wordt gediagnosticeerd en hoeveel schade het gevolg kan zijn van verkeerde diagnoses.

Bron: Foot & Ankle Orthopaedics