Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vruchtensuiker: invloed op ontstaan diabetes type 2

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een verband gevonden tussen de verwerking van vruchtensuiker in het lichaam en het ontstaan van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Deze bevindingen ondersteunen maatregelen om de consumptie van vruchtensuiker te verminderen.
More Photos like this here... *** Local Caption *** © Floortje / Getty Images / iStock
© Floortje / Getty Images / iStock

Momenteel hebben meer dan één miljoen Nederlanders diabetes type 2, ook wel suikerziekte genoemd. Zeker de helft van hen krijgt complicaties zoals hart- en vaatziekten, schade aan het zenuwstelsel, maar ook aan ogen, nieren en voeten. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben het verband tussen vruchtensuiker, één van de belangrijkste toegevoegde suikers, en diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verder onderzocht.

Erfelijke aanleg

Hoofdonderzoeker professor Martijn Brouwers en zijn team onderzochten bij meer dan 1 miljoen mensen de effecten van een verminderde verwerking van vruchtensuiker in het lichaam. ‘Doordat we mensen hebben onderzocht die door een erfelijke aanleg vruchtensuiker minder goed kunnen verwerken, kunnen we heel specifiek kijken naar de rol die vruchtensuiker gedurende het gehele leven heeft gespeeld in het ontstaan van ziekten.’ Brouwers vond dat mensen met zo’n erfelijke aanleg niet alleen minder vetstapeling in hun lever en een lagere bloeddruk hadden, ze hadden ook een lager risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

De onderzoeksbevindingen zijn recentelijk gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften American Journal of Clinical Nutrition, Clinical Nutrition en Diabetes Care. Het onderzoek is gesteund door de Hartstichting en het Diabetes Fonds.

Bron: MUMC