Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zalf Smeerwijzer-app helpt hormoonzalf doseren

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Zalf_smeerwijzer app
Foto: iStock

Twee verpleegkundig specialisten van het UMC Utrecht hebben de Zalf Smeerwijzer-app ontwikkeld. De app helpt gebruikers van medicinale zalven zoals hormoonzalf, om deze op de juiste manier te gebruiken.

De hormonen in hormoonzalf pakken niet alleen de huidaandoening (zoals eczeem en psoriasis) aan waarvoor mensen de zalf krijgen voorgeschreven, maar kunnen ook andere effecten hebben. Zo kan de huid er dun van worden en enigszins verkleuren. Om die bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen, wordt vaak geadviseerd dit soort zalven dun op te smeren. Toch kan dit ook nadelige gevolgen hebben, zeggen UMC-medewerkers en makers van de Zalf Smeerwijzer-app Jette de Groot en Florine Schussler-Raymaker. “We zien dat dit in de praktijk vaak misgaat. Zo wordt hormoonzalf vaak te dun gesmeerd, maar dan werkt de zalf niet”, zegt De Groot op de site van het UMCU. Daardoor wordt de huidaandoening onvoldoende behandeld en kunnen de huidklachten aanhouden.

Vingertop-methode

Om dit te voorkomen, kun je de Zalf Smeerwijzer-app downloaden op smartphone of tablet. Deze app is speciaal ontwikkeld voor mensen met al dan niet chronische huidaandoeningen. De app legt uit hoe je hormoonzalf en basiszalven (om uitdroging van de huid te voorkomen) het best kunt aanbrengen.

De app bevat ook informatie over de vingertop-methode. Dit systeem gebruikt de vingertop om uit te rekenen hoeveel zalf er precies nodig is om bepaalde delen van het lichaam te behandelen. Zo hebben volwassenen 2,5 gram zalf nodig om eczeem op het hoofd of in de hals te behandelen. Op een vingertop pas zo’n 0,5 gram zalf. Dat betekent dus dat er per smeerbeurt 5 vingertoppen zalf nodig zijn.

Bron: UMCU