Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boek over vijftien jaar marktwerking in de zorg

Van hoogleraren Patrick Jeurissen (Radboudumc) en Hans Maarse (Universiteit Maastricht) verscheen op 8 december een Engelstalig boek over vijftien jaar marktwerking in de zorg: The market reform in Dutch health care.

De auteurs concluderen daarin ze dat de invoering van marktwerking in de gezondheidszorg heeft geleid tot een betere betaalbaarheid van de zorg, maar dat de administratieve lasten voor het zorgpersoneel aanzienlijk zijn toegenomen. Volgens Jeurissen en Maarse richt het systeem van marktwerking zich ook vooral op patiënten met één aandoening. Terwijl mede door de vergrijzing steeds meer mensen meerdere aandoeningen hebben. ‘Er moet veel meer worden samengewerkt, maar dat schuurt met het concurrentie-aspect’, stelt Maarse, emeritus hoogleraar beleidswetenschap in de zorg, op de site van Radboudumc.

Het systeem, vastgelegd in 2006 in de Zorgverzekeringswet, is gestoeld op gereguleerde concurrentie tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders onderling met als doel de burgers de beste zorg tegen de beste prijs te kunnen aanbieden. Ook moest de zorg voor iedereen toegankelijk blijven. Met de toegankelijkheid en kwaliteit zit het wel goed, zeggen de hoogleraren, maar ze betwijfelen of de marktwerking daar de reden voor is. Jeurissen – hoogleraar betaalbaarheid van zorg aan het Radboudumc – is zelfs van mening dat er eigenlijk niet kan worden gesproken van de term ‘marktwerking’ in de zorg. ‘Er is wel geliberaliseerd, maar bij zorgaanbieders vind ik dat er zeker geen sprake is van marktwerking; zij beconcurreren elkaar niet hard. Bij zorgverzekeraars is wel sprake van enige marktwerking aangezien zij elkaar onder meer beconcurreren op de premie.’

Bron: radboudumc.nl