Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote regionale verschillen in toename dementie

In de toekomst neemt het aantal mensen met dementie in verhouding het meest toe in de regio Utrecht en het minst in de regio Drenthe. Op plaatselijk niveau is de stijging van het aantal dementiepatiënten relatief het hoogst in Almere. In Vaals en Laren wordt daarentegen een daling voorzien.
Elder care nurse playing jigsaw puzzle with senior woman in nursing home *** Local Caption *** © Alexander Raths / stock.adobe.com
© Alexander Raths / stock.adobe.com

Dat heeft kenniscentrum Vektis berekend op basis van huidige cijfers, rekening houdend met veranderingen in samenstelling en leeftijdsopbouw van de bevolking. Het centrum ging ook uit van een ongewijzigde aanpak van de nu nog ongeneeslijke ziekte.

Door de vergrijzing van de bevolking neemt het aantal mensen met dementie zoals bekend sterk toe. Woonden er in 2020 nog 249.000 40-plussers met dementie in ons land, voor 2050 moet volgens Vektis op 447.000 patiënten worden gerekend. Dat heeft grote gevolgen voor met name wijkverpleging en verpleeghuiszorg. Het centrum gebruikte voor de prognoses voorspellingen over de bevolking van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bron: Skipr