Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft nieuwe patiënten met diabetes type 2 krijgt geen medicatie

Maureen Limpens
De helft van de mensen met diabetes type 2 krijgt in het eerste jaar na de diagnose geen diabetesmedicatie voorgeschreven. Dit blijkt uit de Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Interviews bevestigen dat zorgverleners eerst starten met leefstijlbegeleiding als dat mogelijk is.  
©Istock

Verandering van leefstijl vormt de basis van de behandeling. Bij onvoldoende resultaat kan medicatie worden gestart. Patiënten die wel starten met diabetesmedicatie in het eerste jaar krijgen gemiddeld zeven weken nadat zij de diagnose krijgen het eerste recept. Patiënten met een ernstig verhoogde glucosewaarde starten sneller met medicatie dan gemiddeld. Patiënten met een matig verhoogde glucosewaarde starten juist iets later.

Wat opvalt is dat mannen eerder met medicatie voor diabetes starten dan vrouwen. Vrouwen met diabetes gaan juist vaker naar de diëtist dan mannen. Of dat ook de reden is dat vrouwen later met medicatie beginnen is niet onderzocht. Daarnaast zien we dat jongeren in het algemeen eerder starten met medicatie dan ouderen. Een uitzondering daarop zijn jongeren die een diëtist consulteren, zij starten juist later met diabetesmedicatie.

Hoogrisico-patiënten

Patiënten die naar de diëtist gaan hebben vaker dan andere diabetespatiënten ernstig overgewicht. Ook hebben zij vaker een hoge bloedglucosewaarde. Zij starten echter niet eerder met medicatie dan andere mensen met diabetes type 2. Het is goed mogelijk dat juist patiënten met een hoger risico op complicaties vaker begeleiding krijgen van een diëtist. Hierdoor is het misschien niet nodig om snel te starten met medicatie.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van 9.770 patiënten met diabetes mellitus type 2 uit 308 huisartsenpraktijken en 84 diëtetiekpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Daarnaast zijn zeven interviews met zorgverleners gehouden.

Bron: Nivel