Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huidkankercampagne: zonneschade voorkomen en regelmatige zelfcontrole

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Huidkanker is de snelst stijgende vorm van kanker in Nederland. De nieuwe jaarlijkse huidkankercampagne benadrukt het belang van het voorkomen van huidschade door de zon en van regelmatige zelfcontrole om huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken.
Huidkanker_zon
Foto: Pixabay

Het aantal gevallen van huidkanker neemt rap toe. Op dit moment komen er in Nederland zo’n 70.000 nieuwe patiënten met huidkanker per jaar bij en dat aantal zal de komende jaren nog meer toenemen. Wetenschappers voorspellen een toename van 5% ieder jaar. Dat betekent dat de kans dat een persoon huidkanker krijgt tijdens zijn/ haar leven op dit moment 1 op 5 is; dit gaat al richting 1 op 4.

Vroegsignalering

Huidkanker is meestal het gevolg van te veel en onbeschermde blootstelling aan uv-straling. In de jaarlijkse huidkankercampagne van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) die recent van start is gegaan, is de centrale vraag ‘Hoe ziet je huid er echt uit’. De campagne beoogt om te voorkomen dat mensen huidkanker krijgen. Het laat echter ook weten dat vroegtijdige ontdekking belangrijk is. De NVDV stelt dat het voorkomen van zonneschade aan de huid en regelmatige zelfcontrole van de huid belangrijk zijn.

Huidkanker herkennen

Huidkanker is vaak een plekje of een bultje wat opeens wordt opgemerkt en gaat groeien, of een langer bestaande plek die blijft groeien van kleur verandert of bloedt. Daarbij kan dit ruw aanvoelen, makkelijk bloeden en soms pijn doen. Huidkanker kan ook een moedervlek zijn die plotseling ontstaat of juist al jaren aanwezig is en verandert. Verandering van kleur, vorm en bloeden zijn kenmerken van een kwaadaardige moedervlek ofwel een melanoom. Een snelgroeiend en makkelijk bloedend roze, rood of bruin gezwelletje is ook reden om een arts te bezoeken. Lees hier meer over zelfcontrole van de huid.

Voor meer informatie, zie www.hoezietjehuiderechtuit.nl

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)