Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mensen met dementie zijn gevoeliger voor pijn

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Mensen met dementie worden gevoeliger voor pijn naarmate de schade aan de hersenen ernstiger wordt. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Steffie Bunk van het UMCG. Tijdige pijnsignalering door zorgprofessionals via pijnobservatie-instrument PAIC15 is daarom belangrijk.
Foto: AdobeStock

De helft tot driekwart van de mensen met dementie ervaart pijn. Onderzoeker Steffie Bunk: “Bij dementie gaan de zenuwcellen en de verbindingen tussen die zenuwcellen kapot, waardoor de hersenen minder goed werken en pijn anders wordt verwerkt.” Mensen met gevorderde dementie in het verpleeghuis kunnen pijn vaak niet meer goed aangeven. Zij zijn afhankelijk van de observaties zorgprofessionals. De PAIC15 zorgt ervoor dat zorgprofessionals letten op 15 signalen van pijn, waaronder gezichtsuitdrukkingen en lichaamsbewegingen.

Gezichtsuitdrukking

Bunk onderzocht of mensen met gevorderde dementie ook gevoeliger zijn voor pijn. Met milde pijnprikkels onderzocht ze of de verwerking van pijn verandert door dementie. Bunk vergeleek de uitkomsten met die van een gezonde groep ouderen. “Als je vraagt ‘doet dit pijn?’ zie je geen verschil in antwoord tussen gezonde ouderen en ouderen met lichte dementie. Kijk je naar de gezichtsuitdrukking, dan zie je wel verschil: ouderen met dementie vertonen dan wel degelijk meer signalen van pijn. Deze hogere pijngevoeligheid zie je dus al bij milde dementie.”

Klik hier voor meer info over het onderzoek

Klik hier voor meer over de PAIC1

Bron: UMCG

1 REACTIE

  1. Het viel mij ook al op dat mensen op een bepaald ogenblik ‘gevoeliger’ aan de voeten zijn. Hetzij ‘kieteliger’ of dat iets pijn deed terwijl dat eerder nooit het geval was . . .
    Later bleek dan ook dat de dementie erger werd en duidelijk waarneembaar!
    Vaak kunnen ze het in het begin nog verbloemen maar op het moment dat ze meer begonnen te klaren was het voor mij wel duidelijk! Dementie trok langzamerhand een scherm over de klant . . .