Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe methode om pijn op te sporen bij ouderen met dementie

Specialist ouderengeneeskunde Annelore van Dalen-Kok ontwikkelde een nieuwe, nauwkeurige methode om pijn bij ouderen met dementie op te sporen. Recentelijk verdedigde ze bij haar proefschrift hierover.
Woman holding senior woman's hand on bed Usage: Journal Inside 42090_013_004 (2018) Usage: Journal Inside 42090_013_004 (20181123) Usage: Marketing DMS (20190115) Usage: Journal Inside 12786__ (20190124) Usage: Marketing DMS (20200513) *** Local Caption *** © Barcin / Getty Images / iStock
© Barcin / Getty Images / iStock

Ze onderzocht onder andere wat pijn doet met ouderen met dementie. ‘In ons onderzoek zagen we dat pijn bij dementie voor éxtra achteruitgang zorgt, ongeacht het stadium van de ziekte.’

Pijnmeetinstrument

Ouderen met dementie hebben moeite om aan te geven óf en waar ze pijn hebben. Om dat te achterhalen bestaan er meerdere methodes met verschillende meetinstrumenten. Van Dalen-Kok heeft die tegen het licht gehouden: ‘Wij hebben uit twaalf bestaande methoden een lijst meetinstrumenten opgesteld en die samen met zorgmedewerkers beoordeeld. Die lijst hebben we teruggebracht tot de vijftien meest nauwkeurige en werkzame indicatoren. Denk hierbij aan bepaalde gezichtsuitdrukkingen, zoals fronsen, lichaamsbewegingen en stemgeluiden.’ De controlelijst is zo samengesteld dat de indicatoren specifiek duiden op fysieke pijn en dat twee verschillende collega’s de lijst zoveel mogelijk hetzelfde invullen, zodat de uitkomst betrouwbaar is.

Aanvankelijk was het verpleeghuispersoneel dat het nieuwe meetinstrument, PAIC15 (Pain Assessment in Impaired Cognition), uittestte sceptisch over het extra werk dat ze moesten verrichten. Van Dalen-Kok beweert dat het de verzorgenden onderaan de streep juist werk zal schelen: ‘Als je iemand moet verzorgen die tegenwerkt, schreeuwt, knijpt of bijt, dan kost dat heel veel tijd en energie. Door drie minuten een bewoner te observeren, deze lijst in te vullen en die te bespreken met het specialistenteam, kunnen we achterhalen of zulk gedrag door pijn komt en kunnen we dat behandelen.’ De PAIC15 is in internationaal verband ontwikkeld.

Bron: LUMC