Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slimme vloer voorspelt valpartijen ouderen

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Een ‘slimme vloer’, Smart Floor genaamd, kan objectief vaststellen welke ouderen een verhoogd valrisico lopen, zo meldt de Volkskrant. De slimme oplossing is door het bedrijf Connective Floors samen met ouderenzorgorganisatie tanteLouise ontwikkeld.
valrisico_rollator_slimme vloer
Foto: Pixabay

Maatregelen

In de vloeren van bijvoorbeeld een verpleeghuis worden honderden antennes aangebracht die nauwkeurig informatie verzamelen over het loopgedrag van ouderen. Via een sensor in de schoen of manchet om de enkel registreren zij loopsnelheid, paslengte en de stand van de voeten. Wanneer dat patroon wijzigt – bijvoorbeeld door verslechtering van conditie of medicijngebruik – kan dat wijzen op een verhoogd valrisico. Dit is voor zorgverleners met het blote oog vaak nauwelijks zichtbaar. Maar op basis van de meetgegevens kan de zorgverlener passende maatregelen treffen. Bijvoorbeeld de oudere alleen nog laten wandelen met een rollator om zo een val te voorkomen. Of uit voorzorg het dragen van een heupairbag voorschrijven.

Tijdsbesparing

TanteLouise heeft zowel de slimme vloer als de heupairbag afgelopen jaar uitgebreid getest in verpleeghuis Hof van Nassau. De eerste resultaten zijn hoopgevend: tijdens de proefperiode is het aantal heupfracturen met bijna 50 procent afgenomen. Dit voorkomt niet alleen persoonlijk leed, het vermindert ook de zorgkosten aanzienlijk en leidt tot een tijdsbesparing van gemiddeld 284 uur per cliënt.

Bron: Tante Louise, Volkskrant