Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welke ondersteuningsmaatregelen zijn er voor pedicures tijdens de coronacrisis?

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Alle pedicurepraktijken moeten sluiten in verband met het coronavirus (op medisch noodzakelijke pedicurezorg na). Dat betekent dat pedicures (bijna) geen inkomsten meer vanuit hun praktijk hebben. Van welke extra ondersteuningsmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd kunnen pedicures gebruikmaken?
corona_virus
Foto: Pixabay

Een uitkering van 3 maanden voor zzp’ers en mkb’ers

Er komt een tijdelijke regeling voor inkomensondersteuning voor zzp’ers en mkb’ers met een levensvatbaar bedrijf dat tijdelijk in de knel zit. Met de regeling kunnen zzp’ers bij hun gemeente een aanvullende uitkering voor levensonderhoud aanvragen. De ondersteuning bedraagt maximaal € 1500 netto per maand. Het streven is het aanmeldproces binnen 4 weken na aanmelding af te ronden. De maatregel gaat met terugwerkende kracht in per 1 maart 2020 en duurt vooralsnog tot 1 juni 2020.

Compensatieregeling: €4000 voor direct getroffen ondernemers

Bedrijven die door de coronamaatregelen hun omzet grotendeels of volledig zien verdampen, krijgen op korte termijn een vaste tegemoetkoming van € 4.000 als noodvoorziening (dat geldt voor de komende 3 maanden). Het gaat vooral om bedrijven in de horeca, de reisbranche, de evenementenbranche en de culturele sector. Maar ook voor sectoren die in de problemen komen door de 1,5 meter afstandseis. Voorwaarde is wel dat de onderneming buiten de eigen woning is. Brancheorganisaties ProVoet en Anbos (de brancheorganisatie van schoonheidsspecialisten) hebben een dringend beroep gedaan op de overheid om de financiële hulp ook aan te bieden aan ondernemers met een praktijk aan huis. Het is nog niet bekend of de overheid tegemoet komt aan deze oproep.

Uitstel betalen belasting

Getroffen ondernemers kunnen uitstel van belastingbetaling aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor te laat betalen, hoef je niet te betalen. De invorderingsrente wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0%.

Verlaging voorlopige aanslag

Pedicures kunnen online ook hun voorlopige aanslag wijzigen via ‘Mijn Belastingdienst’. Je betaalt dan direct minder belastingen. Maar let op: als je nu je voorlopige aanslag aanpast en aangeeft dat je de rest van het jaar geen winst meer verwacht, kan je bij jouw definitieve aanslag een forse naheffing krijgen als je dit jaar toch meer winst blijkt te hebben gemaakt dan je van tevoren dacht.

Lenen onder gunstigere omstandigheden

Om te voorkomen dat bedrijven door de coronacrisis liquiditeitsproblemen krijgen zijn de regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) versoepeld. Deze aangepaste regeling wordt de BMKB-C genoemd en is per 16 maart van kracht. Met de maatregel kunnen bedrijven tot 1 april 2020 onder gunstiger voorwaarden geld lenen bij de bank.

Banken verlenen uitstel

Een aantal banken heeft in navolging van de overheid een aanvullende maatregel aangekondigd om kleinere ondernemers te ontzien. Gezonde bedrijven krijgen van de banken 6 maanden uitstel op hun leningen tot 2,5 miljoen euro. Het gaat om klanten van ABN-AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank.

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

Ben je als pedicure tevens werkgever en verwacht je minimaal een omzetverlies van 20% dan kun je mogelijk gebruikmaken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Deze noodmaatregel vervangt de regeling Werktijdverkorting (Wtv), waardoor je nu geen werktijdverkorting meer kunt aanvragen. Als werkgever kun je met de nieuwe regeling een aanvraag indienen bij het UWV voor een tegemoetkoming in de loonkosten (voor tenminste 3 maanden met mogelijkheid tot verlenging met 3 maanden), en hiervoor van het UWV een voorschot ontvangen.


Meer info, zie:
www.debelastingdienst.nl
www.kvk.nl
www.provoet.nl
https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/borgstelling-mkb-kredieten-bmkb/deelnemen-als-financier