Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar hart- en vaatziekten via app

Inzicht krijgen in je gezondheid en tegelijkertijd de wetenschap een handje helpen? Het kan met de nieuwe app Mijn Hart Telt, gemaakt door onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en National eHealth Living Lab (NeLL). Alle inwoners van Nederland worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit onderzoek.

‘Het is alsof we op alle keukentafels in Nederland vragenlijsten neerleggen en willekeurige voorbijgangers een bewegingssensor opplakken’, zegt huisarts Tobias Bonten. ‘Zo kunnen we op een slimme manier de relatie tussen beweging, leefstijl en hart- en vaatziekten onderzoeken. Bijvoorbeeld of het uitmaakt op welk moment van de dag je beweegt.’

Bereken je hartleeftijd

Iedereen die ouder is dan 18 kan meedoen aan het onderzoek. Het enige wat je hoeft te doen is de Mijn Hart Telt-app te downloaden op je telefoon. Een week lang vullen de deelnemers korte vragenlijsten in over hun leefstijl. Hierna wordt hun ‘hartleeftijd’ berekend. Met de gegevens willen de onderzoekers erachter komen hoe beweging en leefstijl van invloed zijn op hart- en vaatziekten onder de algemene bevolking. De onderzoekers verwachten de eerste resultaten begin 2023.

Meedoen? Zie de website van de Hartstichting, of download de app in de App Store. Vooralsnog is Mijn Hart Telt alleen beschikbaar voor iPhone. Meer informatie? Mail naar mijnharttelt@lumc.nl.

Bron: LUMC