Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Machine learning: toekomstig hartfalen eerder voorspeld

Met behulp van machine learning-algoritmes, waarbij gebruik wordt gemaakt van data uit elektronische patiëntendossiers, kunnen artsen vroegtijdig voorspellen of een patiënt een verhoogd risico loopt om hartfalen te ontwikkelen. Dit maakt gericht preventief ingrijpen mogelijk, waardoor wellicht ernstige schade kan worden voorkomen of uitgesteld.
A close up candid image of a mature woman patient sitting in conversation during an appointment with a medical doctor. The doctor is dressed in a white coat, wearing a stethoscope and glasses, and is pointing to a computer screen. The senior woman has white hair and is dressed in casual clothing. *** Local Caption *** © peepo / Getty Images / iStock
© peepo / Getty Images / iStock

Dat blijkt uit onderzoek van Nivel en de Vrije Universiteit dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open. In het onderzoek zijn zorgdata gebruikt van patiënten ouder dan 70 jaar uit 370 huisartsenpraktijken met de diagnose hartfalen. Met de inzet van een speciaal hiervoor ontwikkeld machine learning-model konden de onderzoekers deze patiënten een jaar eerder herkennen als ‘patiënten met verhoogd risico op hartfalen’ dan het moment waarop de huisarts die diagnose stelde.

Dit is een aanzienlijke tijdwinst en zorgt ervoor dat een vervolgstap in het zorgtraject, het vroegtijdig screenen van de patiënt, kan worden ingezet. Een voordeel is ook dat de patiënten niet eerst hoeven te worden opgeroepen om de voorspelling te kunnen doen, maar dat de selectie van patiënten met een verhoogd risico dus op basis van de al beschikbare data gemaakt kan worden. Hiervoor is volgens de onderzoekers echter nog wel verdere validatie van het model nodig.

Bron: Nivel