Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laag inkomen? Verhoogde kans op hart- en vaatziekten

Nederlanders met lage inkomens hebben tot 1,5 keer meer risico op een hartaanval of beroerte dan rijkere landgenoten. Bij Surinaamse Hindoestanen is dit risico 1,9 keer hoger. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en HagaZiekenhuis in Den Haag. Inkomen en etniciteit worden in de Nederlandse richtlijnen nog niet meegenomen als risicofactor.
receipt after payment in the supermarket *** Local Caption *** © industryview / Getty Images / iStock
© industryview / Getty Images / iStock

Al jaren vormen hart- en vaatziekten wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. De ziekten ontstaan onder meer door een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en door roken. Het onderzoek in de regio laat zien dat een laag inkomen de kans op een hart- en/of vaatziekte verder vergroot. Hart- en vaatziekten komen 1,5 keer vaker voor bij patiënten met een laag inkomen. ‘Mogelijke oorzaken hiervoor zijn een ongezonde leefstijl en stress’, vertelt huisarts-promovendus Janet Kist. ‘Een ander opvallend gegeven is dat hart- en vaatziekten 1,9 keer zo vaak voorkomen bij mensen met een Surinaams Hindoestaanse achtergrond. Dit komt onder meer door genetische factoren.’

Aandacht voor leefstijl

In landen als Engeland en Schotland wordt de sociaal-economische status en etniciteit al 10 tot 15 jaar meegenomen als risicofactor voor hart- en vaatziekten. Wat de onderzoekers betreft gebeurt dat binnenkort ook in Nederland. Ze stellen dat vroegtijdige behandeling met bijvoorbeeld statines patiënten met een lage sociaal-economische status of Surinaams Hindoestaanse afkomst kan helpen een hart- of vaatziekte op korte termijn te voorkomen. Kist: ‘Het risico op beroertes neemt in dat geval tot wel 22 procent af. Voor hartaanvallen is dit zelfs 33 procent. Op langere termijn is het effect mogelijk nog groter.’

Nog belangrijker vinden Kist en collega’s dat er aandacht is voor maatschappelijke veranderingen en de leefstijl van de patiënt. Er ligt volgens hen een opdracht voor de politiek om gezond voedsel betaalbaar te houden voor mensen die in armoede leven.

Tijdens de studie onderzochten Kist en het onderzoeksteam gegevens van 155.000 inwoners tussen de 40 en 70 jaar in de Haagse en Zoetermeerse regio. Cijfers uit het ziekenhuis en de huisartsenpraktijk zijn in het onderzoek gekoppeld aan data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bevindingen uit de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift eClinicalMedicine, onderdeel van The Lancet Discovery Science.

Bron: LUMC