Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulp bij diagnose hartklachten vrouwen

Onderzoekers van het UMC Utrecht, de Tilburg University en het Amsterdam UMC gaan een keuzehulp doorontwikkelen om vrouwen met hartklachten te helpen op tijd naar de huisarts te gaan en hen te ondersteunen bij het gesprek met de huisarts. Daarnaast brengen de onderzoekers een software-beslishulp uit die helpt om te bepalen of extra beeldvormend onderzoek nodig is.
Doctor sitting in bed, examines recovering senior patient Usage: Online (2022) Usage: Online (20220207) *** Local Caption *** © Fernando Madeira / stock.adobe.com
© Fernando Madeira / stock.adobe.com

In Nederland overlijden elk jaar 36.000 mensen – van wie de helft vrouwen – aan hart- en vaatziekten. Veel vrouwen ervaren klachten waarvan onduidelijk is of deze een uiting zijn van hartziekten. Het is voor hen soms moeilijk te beslissen wanneer zij contact moeten zoeken met een huisarts. Voor de huisarts en cardioloog is het een uitdaging om te besluiten wie met een gerust hart naar huis kan worden gestuurd.

Saskia Haitjema, arts-onderzoeker in het UMC Utrecht: ‘Momenteel vindt er veel duur, tijdrovend en patiënt-belastend beeldvormend onderzoek plaats, waarvan de uitslag echter in het overgrote deel negatief is. De beslishulp kan worden gebruikt ter ondersteuning van het gezamenlijke besluit van cardioloog en patiënt om, na de gebruikelijke diagnostiek, al dan niet extra beeldvormend onderzoek te doen om een oorzaak van de hartklachten uit te sluiten.’

De ontwikkeling van de hulpmiddelen wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van 300.000 euro van ZonMw om de diagnose en behandeling bij vrouwen met mogelijke hartklachten te verbeteren. Ook de Hartstichting draagt bij.

Bron: UMC Utrecht